Herdenking vliegramp Faro 1992-2017

Gepubliceerd op

Op donderdag 21 december vindt de herdenking van de vliegramp in Faro (Portugal) plaats. Het is de 25ste keer dat nabestaanden, slachtoffers en andere belangstellenden in de Sint Jansbasiliek in Laren bijeenkomen voor een sobere herdenking, die van 14.00 tot 16.00 uur gehouden wordt.

Op 21 december 1992 stortte vlucht MP495 bij de landing neer. De DC10 ‘Anthony Ruys’ van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Martinair probeerde te landen in zeer slecht weer op het vliegveld in Faro, Portugal. Dat mislukte. Het toestel crashte, draaide om z’n as en brak in stukken, waarna het korte tijd later explodeerde. 54 passagiers en 2 bemanningsleden verloren het leven bij dit vliegtuigongeluk. Meer dan tweehonderd mensen raakten gewond, waarvan honderd zwaargewond. Een reddingswerker overleed kort na de vliegramp.

Stille wake

Vanaf de eerste herdenking in 1993 worden 57 kaarsen ontstoken op 21 december in de Sint Jansbasiliek in Laren door nabestaanden en slachtoffers. Hieraan vooraf slaan om 14.00 uur de kerkklokken van de basiliek 57 maal. De herdenking heeft het karakter van een stille wake. In de koffiekamer van de basiliek is gelegenheid voor ontmoeting en gesprek voor nabestaanden en slachtoffers. Hier zal Rosa Jansen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Slachtofferhulp Nederland, ook spreken. Zij zal hierbij nadrukkelijk pastoor Jan Vriend van de Sint Jansbasiliek in Laren op speciale wijze bedanken voor de belangeloze gastvrijheid van het pastoraat en zijn persoonlijke hulp aan de slachtoffers en nabestaanden in de afgelopen 25 jaar.

De 25ste herdenking is de laatste keer dat de herdenking op deze wijze plaatsvindt. Het monument met de namen van alle slachtoffers blijft in de basiliek en is ook in de toekomst toegankelijk voor bezoekers. De herdenking is ook dit jaar mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Fonds Slachtofferhulp.

Voor meer informatie https://www.vliegrampfaro.nl/herdenkingen/