Dag Herdenken Geweldslachtoffers

Op 1 oktober herdenken zo’n 250 nabestaanden met elkaar hun dierbaren die als gevolg van een geweldsmisdrijf om het leven zijn gekomen. De herdenking vindt dit jaar plaats in Ede, de woonplaats van Mariët Bosch, moeder van Shelley die in 2020 om het leven werd gebracht. “Met deze herdenking blijft mijn dochter leven.”

Gepubliceerd op

De Dag Herdenken Geweldslachtoffers wordt jaarlijks georganiseerd door de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG) en ondersteund door Fonds Slachtofferhulp. Tijdens deze dag staan nabestaanden en belangstellenden stil bij alle slachtoffers die door een geweldsmisdrijf om het leven kwamen.

Geen tweede kans

Mariët is blij dat ze de herdenkingsdag dit jaar mee mag organiseren in haar woonplaats Ede. “De moord op Shelley leeft hier heel erg. Tegelijkertijd gebeurt dit helaas veel vaker. Ze is niet het enige meisje dat hier in haar eigen woning om het leven is gebracht. Ik vind het ontzettend belangrijk dat mensen zien wat de impact van een moord is op de nabestaanden. Ook al ben je gefrustreerd, ben je jarenlang gepest, heb je problemen met je ouders, pak dat wapen niet. Het is niet normaal om een mes te pakken als je ruzie hebt. De gevolgen zijn te groot. Als dader krijg je een tweede kans, nabestaanden hebben levenslang.”

Aandacht voor de slachtoffers, niet voor de daad

Tijdens de dag is er ruimte om samen te herdenken, om troost te vinden bij muziek en om steun en erkenning te vinden. Daarnaast is het een dag voor zichtbaarheid voor de slachtoffers. Nabestaanden, vrienden, genodigden en vrijwilligers dragen zeven linten door de stad met een totale lengte van 400 meter. Hierop staan de namen van hun overleden dierbaren. Elk jaar komen er weer namen bij, het lint wordt alsmaar langer. De zichtbaarheid van de slachtoffers is voor Mariët heel belangrijk. “Er is al genoeg aandacht voor de dader en zijn gruwelijkheden. Ik wil het vooral hebben over mijn dochter, wie ze was, hoe ze was. Niet wat haar overkomen is. En ik wil horen wie Michelle was, of Joerie, of Sanne, of één van de vele anderen. Niet wat de daders hebben gedaan.”

Dag Herdenking Geweldslachtoffers

Positiviteit

Op de school waar Mariët werkt, hebben leerlingen uit Oekraïne, Rusland en Syrië een doek gemaakt. Mariët had ze gevraagd om er een schildering op te maken, met als thema ‘wees lief voor elkaar’, om te gebruiken tijdens de Herdenkingsdag. De leerlingen tussen de 8 en 12 jaar hebben er een wereldbol van gemaakt, waarbij verschillende vlaggen uitkomen in hun middelpunt: Nederland. “Ik was er stil van toen ik het zag”, vertelt Mariët. “De positiviteit van zulke jonge kinderen die het niet makkelijk hebben, is inspirerend. We gaan het doek neerleggen bij de steen tegen zinloos geweld in het centrum van de stad.”

De herdenkingsdag geweldslachtoffers

Alleen een lotgenoot snapt het verdriet, de woede of frustratie waar je doorheen gaat wanneer je bijvoorbeeld een dierbare bent verloren door geweld. Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt kunnen bij elkaar erkenning en herkenning vinden. Op de website van de FNG vind je meer informatie en kun je je aanmelden om deel te nemen of steun te betuigen.