Guy Maalsté debuteert met indrukwekkend boek

Gepubliceerd op

Guy Maalsté debuteert met indrukwekkend boek over seksueel misbruik

Deze week debuteert schrijver Guy Maalsté met het waargebeurde ‘Het Licht van Maan’. Het boek verhaalt over de tumultueuze reis die de auteur als slachtoffer van extreem langdurend seksueel misbruik aflegde op weg naar een beter leven.

Het licht van maan boek

,,Ik zat gedurende 28 jaar verstrikt in een web van leugens en misbruik, waardoor het leven een loopje met me nam en mij in tal van traumatische situaties liet belanden”, steekt Maalsté van wal. ,,Daarnaast had het z’n weerslag op mijn houding en gedrag tegenover anderen.”

Het lukte Guy uiteindelijk om vrijwel geheel op eigen kracht het tij te keren. ,,Ik schaamde me dood voor het feit dat ik het als man zover heb kunnen laten komen. Ik denk ook dat het de meeste mensen die mij kennen verrast dat ik deze geschiedenis met me meetors, omdat ze mij meestal kennen als een grote, sterke vent die `’n mondje wel mee heeft.”

Voor de auteur vormt dit gegeven nu een belangrijke motivatie om zijn geschiedenis met de wereld te delen. ,,Als het over seksueel misbruik gaat, wordt regelmatig voorbijgegaan aan het feit dat, naast vrouwen en meisjes, ook jongens en mannen slachtoffer zijn van dit soort zieke praktijken. Kijk bijvoorbeeld naar de #MeToo-beweging. Die is eigenlijk volledig gestoeld op ervaringen van vrouwen. Daarmee wil ik geenszins zeggen dat grensoverschrijdend gedrag tegenover vrouwen geen aandacht behoeft, maar misbruik van mannen dreigt ondertussen wel een ondergeschoven kindje te worden.”

Maalsté ervoer bovendien dat slachtoffer zijn van ongewenst gedrag juist van hem een ongewenst persoon maakte. ,,Mijn verhaal is het verhaal van velen. Het is het verhaal dat niemand wilt kennen, maar waarvan iedereen zou moeten weten. Sterker nog: veel slachtoffers worden buitengesloten. Ikzelf raakte daardoor alles kwijt en was op het ‘hoogtepunt’ van mijn problematiek zelfs een man zonder vaste woon- of verblijfplaats, maar gelukkig ben ik er nog redelijk uitgekomen. In mijn boek lees je hoe. Het is dan ook geen zwaarmoedig werk, maar eerder het verhaal van de feniks die uit z’n as herrijst.”

Het boek is onder meer via Bol.com te bestellen.