Gescheiden fietspaden

De fietspaden in Nederland worden steeds minder veilig. Een van de oorzaken is dat het verschil in gereden snelheid steeds groter wordt. Behalve gewone, brom- en snorfietsen, maken tegenwoordig ook steeds meer e-bikes en speedpedelecs gebruik van het fiets-/bromfietspad. Vraagt dit niet om gescheiden fietspaden voor snel en langzaam rijdend verkeer? En wat valt er te zeggen voor een maximumsnelheid voor de fiets?

Gepubliceerd op

Het is druk op de Nederlandse fietspaden. Dat is goed nieuws als het betekent dat meer mensen de auto laten staan. De keerzijde is dat fietspaden steeds chaotischer en gevaarlijker worden. Helaas wordt dit bevestigd door het jaarlijkse

Gescheiden fietspaden

De oorzaak van het stijgende aantal fietsongelukken ligt vermoedelijk in de toegenomen hoeveelheid elektrische fietsen. Sinds de komst van de e-bikes en speedpedelecs, is het verschil in gereden snelheid op fietspaden enorm gegroeid. Waar een gewone fiets gemiddeld 14 km/u rijdt, haalt een speedpedelec een snelheid tot wel 45 km/u. Wordt bijvoorbeeld een fietsend kind hier met grote vaart door ingehaald, dan kan dit al snel tot een ernstige ongeluk leiden. (Zeker zolang een helm op de fiets voor een kind niet verplicht is.)

Geen maximumsnelheid op de fiets

Uit een eerdere peiling van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat fietsers zich steeds onveiliger voelen door te hard rijdend verkeer op fietspaden. Toch geldt op dit moment in Nederland geen officiële maximumsnelheid op fietspaden. Behalve voor het aanleggen van gescheiden fietspaden, kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of er animo is voor het invoeren van een maximumsnelheid. Ook dit kan namelijk het grote verschil in snelheid op fietspaden verkleinen. En daarmee de veiligheid voor fietsers (en het gevoel van veiligheid op de fiets) vergroten.

[Bron: VVN]

Gescheiden fietspaden vergroten de veiligheid. Eens of oneens?

We zetten ons voor verkeersslachtoffers, maar we werken ook hard om het verkeer veiliger te maken. Hoe? Dat bedenken we niet alleen. Graag horen we van jou wat jij belangrijk vindt. Moetenfietspaden gescheiden? En zou een fietshelm verplicht moeten zijn voor e-bikers? En één glaasje alcohol in het verkeer: ok of no go? Op deze en meer vragen horen we graag jouw mening. Klik hier en laat van je horen. Verkeer veiliger maken doen we samen.