Onderzoek naar gevolgen uitgestelde rechtspraak: deel jouw ervaring

De rechtspraak is door het coronavirus grotendeels tot stilstand gekomen. We starten twee onderzoeken die in kaart brengen hoe groot de geleden schade is. En wat zijn de gevolgen voor slachtoffers?


Frank Jansen

Op het voorlopige hoogtepunt van de coronacrisis werd besloten reguliere zorg en rechtspraak vrijwel compleet plat te leggen. Het verhaal van de ziekenhuizen is bekend. Minder aandacht is er voor de 40.000 strafzaken die zijn uitgesteld. Volgens de politie is het reëel dat criminelen nu vrijuit gaan. Wat zijn de gevolgen voor slachtoffers?

De afgelopen weken heeft Fonds Slachtofferhulp ervaringen verzameld van uitgestelde reguliere zorg. Het doel daarvan was (en is nog steeds) om de situatie zo goed mogelijk in kaart brengen en op een constructieve wijze mee te denken over een oplossing. En dat gaan we niet alleen doen voor de zorg, maar nu ook voor de rechtspraak.

Einde aan vrijblijvendheid slachtofferrechten

Al jaren krijgen wij veelvuldig signalen dat het in de praktijk droevig gesteld is met de uitvoering van slachtofferrechten. Het lijkt erop dat het coronavirus niet bepaald voor verbetering heeft gezorgd, integendeel. Wij willen meer inzicht krijgen in de huidige situatie. Vast staat dat het afgelopen moet zijn met de vrijblijvendheid van slachtofferrechten.

Daarom gaan we gedupeerden, maar ook de slachtofferadvocatuur bevragen. Bij hoe veel mensen is hun zaak uitgesteld? Welke gevolgen ondervinden ze daarvan? Zijn de slachtofferrechten nageleefd? Is er begrip, of levert dit stress op? Welke oplossingen zien mensen zelf? En wat vinden de advocaten?

De focus blijft: het draait niet om wie schuld heeft. Ons doel is om te inventariseren en mee te denken over een oplossing.

 Begrip en erkenning  slachtoffers en naasten

Het heeft geen zin om terug te kijken. Het hele land is door het coronavirus tot stilstand gekomen. Veel leed is niet meer te repareren. Langzaam starten we de samenleving weer op. Met creatieve, vaak digitale, oplossingen, passend bij de anderhalvemetersamenleving. Als Fonds Slachtofferhulp vinden wij het belangrijk dat er begrip en erkenning is voor slachtoffers en hun naasten, want erkenning is een basisvoorwaarde voor herstel. Voor begrip en erkenning is gelukkig geen 1,5 meter nodig.

Deel jouw ervaring

Indien je een bijzondere situatie hebt ervaren als gevolg van vertraging in de rechtspraak tijdens de coronacrisis dan kun je helpen door het registreren van je verhaal, positief of negatief via deze link.