Fietshelm verplicht op een elektrische fiets

Is een fietshelm wel of niet verplicht op een elektrische fiets? Hoe veilig is een e-bike eigenlijk? En in hoeverre draagt een helmplicht bij aan de verkeersveiligheid? We zetten het voor je op een rij.

Gepubliceerd op

Stel je voor: je zit op een e-bike en ziet verderop dat een man het fietspad wil oversteken. Van een afstand ziet hij niet of jij op een elektrische fiets of een gewone fiets rijdt. Bij een gewone fiets zal hij nog ruim de tijd hebben om veilig over te steken. Maar jij zal hem al in slechts enkele seconden passeren. Maakt hij de verkeerde inschatting? Dan is de kans op een ongeval groot.

Sinds de komst van de e-bike gebeuren er veel meer fietsongelukken. Een derde van alle fietsdoden in 2020, reed op een elektrische fiets. Reden genoeg om het invoeren van de helmplicht serieus te overwegen.

Huidige helmplicht

Behalve op speedpedelecs (elektrische fietsen met een trapondersteuning tot 45 km per uur) geldt in Nederland nog geen helmplicht op een elektrische fiets. Dit terwijl je met een elektrische fiets al snel 25 km per uur rijdt.

Waarom moet een fietshelm op de elektrische fiets verplicht worden?

De snelheid van een elektrische fiets wordt al snel onderschat. Het aantal verkeersongelukken en het aantal verkeersdoden van de laatste jaren, bevestigen helaas dat de komst van de elektrische fiets het verkeer onveiliger heeft gemaakt.

Bijna tweederde van het aantal ernstig verkeersgewonden bestaat uit fietsers. Het grootste deel daarvan raakt gewond in een ongeval waarbij geen motorvoertuig betrokken is. In 2020 (het jaar met het hoogste aantal fietsdoden in een kwart eeuw) verongelukte een derde van alle fietsdoden op een e-bike.

Helmplicht in het buitenland

Nederland loopt wat betreft het invoeren van de helmplicht achter op sommige andere Europese landen. Zo is het in Slovenië voor iedereen verplicht om op een brom- en snorfiets (dus ook op een elektrische fiets) een helm te dragen. In Frankrijk geldt de helmplicht voor kinderen, in Oostenrijk voor kinderen tot 12 jaar en in Kroatië voor kinderen tot 16 jaar. Anders dan Nederland hanteren veel landen daarnaast een minimumleeftijd voor het gebruik van een e-bike.

In sommige landen is een fietshelm zelfs verplicht op een gewone fiets. Bijvoorbeeld voor kinderen in Oostenrijk en Slovenië. In Spanje geldt de helmplicht voor kinderen tot 16 jaar in het hele land, en voor alle fietsers buiten de bebouwde kom. [Bronnen: ANWB en Rijksoverheid]

Wat vind jij? Wel of geen verplichte fietshelm op een elektrische fiets?

We zetten ons voor verkeersslachtoffers, maar we werken ook hard om het verkeer veiliger te maken. Hoe? Dat bedenken we niet alleen. Graag horen we van jou wat jij belangrijk vindt. Moeten de snelheid in de bebouwde kom omlaag? En zou een fietshelm verplicht moeten zijn voor e-bikers? En één glaasje alcohol in het verkeer: ok of no go? Op deze en meer vragen horen we graag jouw mening. Klik hier en laat van je horen. Verkeer veiliger maken doen we samen.