Nieuws

Europese Dag van het Slachtoffer 2018

22 februari 2018

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: Dag van het slachtoffer

Vandaag is het de Europese Dag van het Slachtoffer. Het Fonds Slachtofferhulp grijpt natuurlijk niet alleen vandaag aan om zich hard te maken voor slachtoffers. Wij zetten ons het hele jaar door in voor het verbeteren van de positie van en hulpverlening aan slachtoffers van misdrijven, rampen en ongevallen.

In 2018 hebben we hiervoor een aantal speerpunten. Zo geven wij extra aandacht aan slachtoffers van seksueel geweld, medische incidenten en verkeersongevallen. Speciaal voor hen willen we ons inzetten op het gebied van financiering, belangenbehartiging, hulpverlening en innovatie.

  • Seksueel geweld

    In 2018 focussen we ons op de uitrol van een nieuw programma voor jonge slachtoffers van (online) seksueel geweld en het opzetten van een nieuwe bewustwordings- en voorlichtingscampagne.
  • Medische incidenten

    We ontwikkelen momenteel een hulpprogramma, waarbij patiënten na een medisch incident specialistische hulp kunnen krijgen op emotioneel, juridisch, financieel en praktisch gebied. In 2018 maken wij, samen met een aantal ziekenhuizen, een start met een-op-een begeleiding van slachtoffers wiens leven ingrijpend is veranderd.

  • Verkeersongevallen

    We willen verder investeren in lotgenotencontact en het optimaliseren van gespecialiseerde hulp voor mensen die kampen met de gevolgen van een verkeersongeval. We maken ons sterk voor een betere (rechts)positie van slachtoffers en verbetering van de verkeersveiligheid. Zowel voor als achter de schermen doen we er alles aan zodat tegemoet gekomen wordt aan de erkenning van slachtoffers en nabestaanden. In 2018 onderzoeken we ook nieuwe mogelijkheden om de samenleving beter te beschermen tegen wegpiraten.

Europese Dag van het Slachtoffer

In 1990 riep Victim Support Europe 22 februari uit tot de Europese Dag van het Slachtoffer. Sindsdien wordt op deze datum uitgebreid stilgestaan bij de positie van slachtoffers. Organisaties uit heel Europa vragen aandacht voor de effecten van misdaad op slachtoffers en hun families.

Geef een reactie