Nieuws | Blog

Column: Erkenning

21 december 2016

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: Kerst | noodhulp | pauline van dulken

Het Fonds Slachtofferhulp is ideeën aan het verzamelen voor belangrijke veranderingen in de praktijk van schadeafwikkeling. Dat is nodig omdat slachtoffers nu vaak een lang en taai gevecht met verzekeraars en belangenbehartigers moeten voeren. En dat is een slechte zaak. Het verhaal van Pauline is één voorbeeld van hoe het niet zou moeten.

Naast het uitblijven van geld, dat nodig is om door te gaan met het leven, is een betere afhandeling van schade ook heel belangrijk voor erkenning. Doordat die voor Pauline uitblijft, kan zij niet door naar de volgende fase van haar herstel. Uiteindelijk heeft ook zij natuurlijk maar één doel: zoveel als nog mogelijk is, de persoon worden die zij was voor het ongeluk.

Dit geldt niet alleen voor Pauline. Erkenning, is een rode draad in ons werk voor slachtoffers. Erkenning draagt namelijk in belangrijke mate bij aan herstel. Erkenning… Wat is het eigenlijk? Wij zien dat fenomeen in vele vormen in het werkveld van de slachtofferhulpverlening. Erkenning kan heel tastbaar zijn, wanneer het gaat over een schadevergoeding. Maar vaak gaat erkenning over het respect waarop met slachtoffers wordt omgegaan. Zoals bij medische incidenten. Als een dokter erkent dat er iets niet goed is gegaan, is dat heel belangrijk voor een slachtoffer. Zie je wel, er is iets gebeurd, wat niet had mogen gebeuren.

Door een gift uit ons noodhulpfonds, erkennen wij hun leed, en hebben we respect voor de moeilijke weg die ze moeten gaan.

Of erkenning door herkenning. Dat zien we veel tijdens lotgenotencontact. Bijvoorbeeld bij verkeerslachtoffers, of bij nabestaanden van iemand die door geweld om het leven kwam. Door met elkaar ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren, en lief en leed te delen, voelen slachtoffers zich gehoord en begrepen; en met respect behandeld. Erkenning komen we ook veel tegen bij ons noodhulpfonds. De slachtoffers die we daar helpen, staan vaak al zwakker in onze samenleving. Mensen, die al moeite hadden om de eindjes aan elkaar te knopen en door hun slachtofferschap de nekslag krijgen. Door een gift uit ons noodhulpfonds, erkennen wij hun leed, en hebben we respect voor de moeilijke weg die ze moeten gaan. En we laten zien dat ze er niet alleen voor staan. Daarmee wordt het ontvangen van een fiets, een boodschappenpakket of een kerstboom, een eerste belangrijke stap naar herstel. Zodat hij of zij, zo veel als mogelijk, weer kan worden wie hij was.

Ik wens u, en de uwen, fijne feestdagen en een respectvol en veilig nieuw jaar.

Ineke Sybesma, Directeur Fonds Slachtofferhulp

Ineke Sybesma

Directeur Fonds Slachtofferhulp

Geef een reactie