Nieuws

Eerste politiecijfers 2018 bekend: meer registraties van seksueel geweld

18 januari 2019

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: seksueel geweld | internetcriminaliteit | geweldsmisdrijven | misdrijven

Uit de eerste politiecijfers over 2018 blijkt dat de geregistreerde criminaliteit in Nederland, ten opzichte van voorgaande jaren, daalt. Onder andere het aantal inbraken; een vorm van criminaliteit waar de politie al langere tijd extra aandacht aan besteed, vanwege de grote impact op slachtoffers, blijft dalen. Toch is dit het eerste jaar dat de daling wat lijkt af te vlakken. Opvallend is, dat het aantal registraties van seksueel geweld met 7% is gestegen.

Politiecijfers laten zien dat de registraties seksueel geweld zijn gestegen

Opmerkelijk is, dat het aantal registraties van seksueel geweld is gestegen met 7%.  Mogelijk wordt dit veroorzaakt door de #MeToo beweging; de almaar toenemende stroom aan onthullingen van seksueel geweld via (sociale) media. Daarnaast is ook het bewustzijn rondom het bestaan van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) gestegen. Acute slachtoffers van aanranding en verkrachting weten het CSG beter te vinden en doen in toenemende mate melding bij het CSG.

Bij het CSG kan (onder andere) tijdig sporenonderzoek worden gedaan, krijgen slachtoffers medische en emotionele ondersteuning en kunnen slachtoffers begeleid worden bij het doen van aangifte. Ook de politie denkt dat het toegenomen aantal registraties mede kan worden veroorzaakt door de groeiende aandacht en het groeiend bewustzijn over seksueel geweld in de samenleving. Zij laat weten dat het specifiek gaat om een toename van het aantal verkrachtingen, sexting en grooming.

Onzichtbare criminaliteit

De ‘klassieke’ criminaliteit, zoals woninginbraak lijkt te dalen, maar de problemen waar we als samenleving mee te maken krijgen, veranderen. De politie ziet een duidelijke verschuiving van de ‘zichtbare’ naar de ‘onzichtbare criminaliteit’. Onder de ‘onzichtbare criminaliteit’ valt criminaliteit over het internet (cybercrime), kinderporno, mensenhandel en het witwassen van geld via digitale betaalmethoden.

Bijzondere aandacht

Met de veiligheid in Nederland lijkt het, op bepaalde punten, beter te gaan. Uiteraard doen deze cijfers niet af aan de impact op mensen die in het afgelopen jaar slachtoffer zijn geworden van een misdrijf. Daarnaast is nog onbekend wat de invloed van de bereidheid van mensen om aangifte te doen, op deze cijfers is. Een opkomst van minder zichtbare (en dus minder goed te meten) vormen van criminaliteit vraagt de bijzondere aandacht.

[Beeld: Politie.nl]

Geef een reactie