Eerste online therapie voor rouw in Nederland

Ben jij een dierbare verloren door een verkeersongeval en ervaar je hierdoor hevige rouwklachten? In dit artikel lees je meer over de eerste online therapie, speciaal ontwikkeld voor nabestaanden van verkeersslachtoffers.

Nathalie Gaal-Franse
Senior beleidsmedewerker bij Fonds Slachtofferhulp

De primeur van een online therapie voor nabestaanden van verkeersslachtoffers is in de maak. Waarom is dit zo bijzonder én nodig? Jos de Keijser, bijzonder hoogleraar complexe rouw aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt.

“Wanneer je een dierbare verliest door een verkeersongeval is dit een traumatische gebeurtenis. Iemand is plotseling uit het leven weggerukt. Vaak op  jonge leeftijd of door het toedoen van een ander. De impact voor nabestaanden is dus enorm, terwijl er weinig onderzoek is over hoe zij met dit grote verlies kunnen omgaan. We weten veel over wat anderen helpt in hun rouwproces, maar wat nabestaanden van verkeersslachtoffers specifiek nodig hebben, is nog relatief onbekend. Terwijl we tegelijkertijd zien dat deze groep rouwklachten ontwikkelt, waar gespecialiseerde hulp voor nodig is.”

Voor een tweede keer slachtoffer

Jos vervolgt: “Iemand plotseling en blijvend moeten missen is de grootste klacht waar mensen mee worstelen. Hier kunnen we met bekende strategieën hulp bij bieden. Bijvoorbeeld door mensen anders te leren denken, ze te begeleiden in confrontaties aan te gaan en situaties niet uit de weg gaan. Maar wat nog heel specifiek voor nabestaanden van verkeerslachtoffers speelt, is zogenoemde secundaire victimisatie. Oftewel, ze worden voor een tweede keer slachtoffer. Bijvoorbeeld door onvrede over de juridische afwikkeling of de hoogte van de strafeis. Zo spraken we een vader van wie de zoon was aangereden door een dronken automobilist. Voor de vader was het niet meer dan logisch dat de dader een gevangenisstraf moest krijgen. Als dat vervolgens niet gebeurt, is dat een bittere pil. Met psycho-educatie kunnen we hier wat aan doen. Bijvoorbeeld door het verwachtingspatroon aan te passen.”

Online behandeling

De vraag naar online therapie heeft in deze coronatijd een vlucht genomen. Er bestond al online therapie voor wanneer je last hebt van bijvoorbeeld een angststoornis, een burn-out of een depressie, maar nog niet specifiek voor nabestaanden van verkeersslachtoffers. De ontwikkeling van de online rouwtherapie is een belangrijk onderdeel van het project TrafVic: een grootschalig, meerjarig onderzoek. In dit onderzoek kijken we naar het type klachten en de ernst van de klachten bij nabestaanden. Ook kijken we naar de zorgbehoefte van nabestaanden. Aan de hand van deze inzichten ontwikkelen we gespecialiseerde online hulp bij rouw. De psychologische hulp wordt volledig online aangeboden. Het onderzoek wordt door Fonds Slachtofferhulp mogelijk gemaakt en uitgevoerd door de Rijksuniversiteit GroningenUniversiteit Utrecht en Centrum 45.

Deelnemen aan het onderzoek

Ben jij een dierbare verloren door een verkeersongeval en ervaar je hierdoor klachten? Neem dan deel aan het onderzoek Rouw na verkeersongeval. Samen wordt gekeken naar de klachten die je ervaart en of de online rouwhulp hierop aansluit. De behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie en wordt volledig online aangeboden. De behandelend therapeut is aangesloten bij het netwerk traumatisch verlies.

In de behandeling kunnen (onder andere) posttraumatische stress (PTSS), verstoorde rouw, en depressieve klachten worden besproken. In Nederland is dit de eerste online therapie, volledig afgestemd op de behoeften van nabestaanden van verkeersslachtoffers.

Aanmelden en meer informatie

Wil je je direct aanmelden voor het onderzoek en de online behandeling? Dit kan via deze link. Voor meer informatie en aanmelden kan je terecht op de website Rouw na verkeersongeval, op onze projectpagina TrafVic of op SlachtofferWijzer. Heb je nog vragen? Vul dan het contactformulier op de website in. Je wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.