Creativiteit als reddingsboei

Vivianne heeft niet veel geluk gehad in haar kinderjaren. Ze loopt verschillende jeugdtrauma’s op door misbruik en geweld binnen haar gezin. Als jong volwassene volgt ze veel therapieën, maar aan echt verwerken komt ze niet toe. De man die ze niet langer haar vader wil noemen, dringt zich nog steeds op in haar leven. Toch weigert ze nog langer slachtoffer te zijn. Haar reddingsboei is haar creativiteit.

Gepubliceerd op

Leren omgaan met trauma’s

Creatieve therapie wordt in veel traumabehandelingen toegepast. Schrijfster Vivianne de Caluwé (30) vertelt hoe creativiteit ook haar helpt om met haar trauma’s om te gaan. “Het is mijn uitlaadklep. Het geeft me zo een boost om zelf iets te maken. Dat dóet iets met je.“

Vivianne heeft niet veel geluk gehad in haar kinderjaren. Ze loopt verschillende jeugdtrauma’s op door misbruik en geweld binnen haar gezin. Als jong volwassene volgt ze veel therapieën, maar aan echt verwerken komt ze niet toe. De man die ze niet langer haar vader wil noemen, dringt zich nog steeds op in haar leven. Toch weigert ze nog langer slachtoffer te zijn. Haar reddingsboei is haar creativiteit.

Intieme delen

Vivianne groeit alleen met haar vader en moeder op. Haar moeder was lichamelijk niet altijd goed in staat om te zorgen, waardoor een groot deel van de zorg voor het jonge meisje bij de vader terecht komt. Wat hem, zoals Vivianne het benoemt, genoeg kansen gaf. Vivianne houdt haar moeilijke jeugd voor zich, tot haar traumatische herinneringen zich niet meer lieten tegen houden. Op haar 17e doet ze een opleiding in de zorg. Wanneer ze tijdens een stage  de intieme delen van een man moet wassen, vechten alle zo zorgvuldig weggestopte emoties zich een weg naar buiten. “Het was niet meer te doen. Ik had dringend hulp nodig. Ik zocht hulp en spande een civiele zaak aan waarin de man die mijn jeugd zo had beheerst, veroordeeld werd voor grensoverschrijdend gedrag.”

Van je hoofd naar je hart

Mede als gevolg van wat ze heeft meegemaakt in haar jeugd, is Vivianne chronisch ziek geworden. Praten over haar jeugd doet ze liever niet. Ze volgt nog steeds behandelingen, maar wat haar het meest houvast geeft, is schrijven. In 2016 publiceerde ze haar gedichtenbundel Van je hoofd naar je hart, gevolgd door het inspiratieboek Een Steuntje in de rug en haar autobiografische werk De ontpopping.

"Het is mijn uitlaadklep. Het geeft me zo een boost om zelf iets te maken. Dat dóet iets met je."
- Vivianne

Woorden voor onnoemelijke gebeurtenissen

Vivianne heeft haar creativiteit succesvol weten in te zetten, dankzij een uitgever die haar ontdekte. Maar het succes is geen meewegende factor in de helende kracht van creativiteit. Het doen wel. Creatieve therapie wordt in veel traumabehandelingen toegepast. Het creatief uitwerken van de trauma’s door beeld, vorm of woorden, geeft erkenning aan wat slachtoffers hebben meegemaakt en kan betekenis geven onnoemelijke gebeurtenissen. Een uitlaatklep, maar ook een instrument voor therapeuten om mensen beter in contact te brengen met hun trauma. Confronterend, maar vaak wel belangrijk om zo een volgende stap te zetten. Ook kunnen slachtoffers toevoegen wat ze hebben gemist in de periode dat hun trauma afspeelde. Een helpende hand, een warm thuis, lieve vrienden.

Veel waardering en publiciteit

Het schrijven heeft Vivianne veel gebracht, zo is ze met twee van haar boeken De Ontpopping en Een momentje voor jezelf publiekswinnaar geworden. Ze krijgt veel waardering en publiciteit voor haar boeken, ze wordt veelvuldig gevraagd om te spreken. Vivianne: “Het heeft me zo een boost gegeven. Het helpt me te overleven. Toen ik in 2016 voor het eerst mijn pen oppakte begon het stromen en het is niet meer opgehouden. Ik ben méér dan een slachtoffer. Ik ben sterk en kan ook anderen helpen. Lezers geven zulke mooie reacties. Er bestaat voor mij niets mooiers dan met mijn werk anderen te kunnen inspireren en verder te helpen waar kan.”

Ben je benieuwd naar Vivianne ’s werk? Bekijk haar website www.creavive.nl

Vivianne-de-Caluwé-wint-Boekgoud-2017-met-haar-Roman-De-Ontpopping-in-de-categorie-Romans