TV-campagne tegen seksueel misbruik

De eerste maanden van 2021 is Fonds Slachtofferhulp op TV met een campagne tegen seksueel misbruik. 1 op de 8 vrouwen en 1 op de 25 mannen krijgt met seksueel geweld te maken. Krachtige mensen, die zichzelf dreigen kwijt te raken. Fonds Slachtofferhulp helpt mensen hun kracht te hervinden. Hoe wij dit doen? Dat lees je in dit artikel. Jouw hulp is hard nodig. Help je mee?Gepubliceerd op

De campagne tegen seksueel misbruik

Hoe vaak komt seksueel geweld voor in Nederland?

1 op de 8 vrouwen en 1 op de 25 mannen krijgt te maken met seksueel geweld. Veel misverstanden zijn in de loop der tijd afgenomen. Zoals het misverstand dat de dader veelal een onbekende is, of dat seksueel misbruik altijd gepaard gaat met geweld. In 80% van de gevallen is de dader een bekende van het slachtoffer en in veel situaties is er geen sprake geweest van geweld, maar heeft het slachtoffer zich uit angst niet kunnen verzetten. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de mensen die seksueel geweld meemaken, psychische klachten ontwikkelen. In veel gevallen ontvangen zij nog niet de hulp die nodig is.

Verhalen van seksueel misbruik

Zoals Dominique Meijer die vanaf dat ze anderhalf jaar oud was seksueel misbruikt werd in een pleeggezin. Lange tijd heeft ze gezwegen over het misbruik, tot ze in 2009 voor het eerst in contact kwam met andere slachtoffers van seksueel misbruik:

‘’Op jonge leeftijd koos ik ervoor om over het misbruik te zwijgen. Want als er niet naar je wordt geluisterd, waarom zou je er dan over praten? Tot ik in aanraking kwam met slachtoffers die soms drie keer mijn leeftijd waren en wiens leven nog altijd in het teken stond van de schaamte en het verdriet. Ik zag dat ik niet alleen ben en dat we elkaar kunnen helpen, door erover te praten.’’ Lees het volledige verhaal van Dominique hier.

Help slachtoffers van seksueel misbruik hun kracht te hervinden

Slachtoffers van seksueel misbruik willen de krachtige persoon terug, die zij voor het misbruik waren. Met ons programma Seksueel Geweld helpen wij slachtoffers hun kracht te hervinden. Dit doen wij door onderzoek te doen, door het uitvoeren van projecten en door het financieel mogelijk maken van bijvoorbeeld het Centrum Seksueel Geweld. Samen met u zorgen wij voor de best mogelijke hulpverlening voor slachtoffers, en komen wij op voor hun rechtspositie. Uw steun is, juist nu, extra hard nodig.