Als de man verliest: een boek over rouwverwerking voor mannen

Mannen rouwen anders, stelt Tim Overdiek, vader van 2 zonen, schrijver, weduwnaar en rouwcoach. In 2009 verloor hij zijn vrouw Jennifer door een verkeersongeluk. Met zijn boek Als de man verliest. Omgaan met tegenslag, verdriet en rouw, wil hij mannen leren hun emoties écht aan te gaan.

Gepubliceerd op

Op 22 oktober is het tien jaar geleden dat Tim Overdiek (54) zijn vrouw Jennifer, 41, verloor. Jennifer is op de dag van het ongeval op weg naar het park, met de hond en haar 2 jongens. Als de hond zijn speeltje laat vallen, haalt ze het op en steekt weer over bij het zebrapad. Een motoragent die de hoek om komt, ziet haar niet en rijdt haar aan. Diezelfde nacht overlijdt ze in het ziekenhuis.

Tips, inzichten en interviews

“Toen Jennifer overleed, wist ik dat dit het ergste was wat ons als gezin kon overkomen, maar ik had ook de sterke overtuiging dat het goed zou komen.” Zijn worsteling om met zijn gezin om te gaan met het verlies beschrijft Tim in 2010 in het boek Tranen van liefde. En deze week verschijnt zijn nieuwe boek, Als de man verliest. Hij schreef dit boek samen met Wim van Lent, een therapeut die zich al dertig jaar specifiek op mannen richt. Het boek bevat therapeutische tips, wetenschappelijke inzichten en interviews met tien bekende mannen, over allerlei vormen van verlies.

Als de man veriest- Tim Overdiek

Rouwverwerking voor mannen

In een interview in de Volkskrant legt Tim Overdiek uit waarom aandacht voor de rouwverwerking voor mannen nodig is. ‘Vrouwen leren van hun moeder om over intieme zaken te praten. Ze gaan ook makkelijker bij elkaar zitten voor dergelijke gesprekken. Vaders en zoons die dat doen zijn op de vingers van één hand te tellen. En als je dan zelf een situatie van verlies meemaakt, kun je niet eens de gevoelens herkennen. Ik krijg regelmatig mannen in mijn praktijk aan wie ik zie dat ze stukgaan, maar die toch blijven glimlachen. Omdat die man het zo heeft geleerd. En ik ook. Ik wilde aan de  buitenwereld niet laten zien hoe zwaar ik had. Terwijl op dat moment hele simpele hulp al een verschil had kunnen komen.  Gelukkig heb ik wel altijd mijn verdriet getoond, ook aan de kinderen.”

Als de man verliest – omgaan met tegenslag, verdriet en rouw door Tim Overdiek en Wim van Lent wordt uitgegeven bij uitgeverij Balans. Op 4 oktober zijn de eerste exemplaren uitgereikt aan de zoons van de auteurs in Pakhuis de Zwijger.