Heel Holland helpt tijdens de coronacrisis

7 simpele manieren om te helpen tijdens het corona-virus

Gepubliceerd op

Door de heftigheid en snelheid van de corona-ontwikkelingen, ontstaat een nieuw soort slachtofferschap. Mensen worden ziek, ouderen in isolatie vereenzamen, ondernemers gaan over de kop. Tegelijkertijd ontstaan er veel spontane initiatieven om de groepen die het zwaar hebben extra te steunen. Mooi om op grote schaal te zien dat iemand steunen heel simpel kan zijn.

Uit ons Victims onderzoek blijkt dat 80% van slachtoffers in tijden van nood vooral behoefte heeft aan hulp van familie en vrienden. Sterker nog, wanneer iemand een traumatische gebeurtenis heeft meegemaakt, is de kans kleiner om een posttraumatische stress stoornis te ontwikkelen wanneer naasten te hulp schieten. Dus twijfel niet en help die oude buurvrouw of kleine ondernemer bij jou in de buurt. Geef ze het gevoel dat ze er niet alleen voor staan. Wij vonden de onderstaande voorbeelden heel inspirerend:

1. Boodschappen doen

Het ligt natuurlijk enorm voor de hand. Een boodschapje doen voor ouderen die binnen zitten. Maar kijk ook eens verder dan de ouderen die je kent. Via www.gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl bijvoorbeeld kun je zien wie er in jou buurt hulp kan gebruiken bij de boodschappen.

2. Bel eens iemand op

Natuurlijk bel je dagelijks met je oude (groot)ouders. Maar via vrijwilligersorganisaties kun je ook zo maar een telefoonpraatje hebben met een vreemde. Het lijkt misschien gek, maar blijkt erg leuk én mensen knappen er van op. Zo merken de vrijwilligers van Hulst voor Elkaar in Zeeland.

3. Muziek verbindt

Spontane balkonconcerten typisch Italiaans? De Nederlanders kunnen er ook wat van. Op verschillende plaatsen klinken zang- en muziekuitvoeringen uit de ramen. Of de muziek komt langs. Zoals de vrijwilligers van het vreugdevuur Scheveningen. Met een muziekshow op wielen toeren ze vrijwilligers langs de diverse woonzorgcentra en maken er telkens weer een feestje van.  Ben je ook muzikaal? Laat van je horen.

4. Stuur een kaartje

Verpleeg- en verzorgingshuizen zijn dicht. Voor veel ouderen is het erg moeilijk dat ze voorlopig geen bezoek mogen ontvangen. Verras iemand met een kaartje. Ook als je iemand niet kent, is een kaartje een enorme oppepper op de dag. Schrijf een mooie kaart en doe hem in de brievenbus bij het verzorgingshuis in jouw buurt. Een kaartje sturen naar je oma? Dat kan bijvoorbeeld bij Stichting Kletsmajoor.

5. Geef een bijles

Dat de scholen tijdelijk dicht zijn, is vooral voor eindexamenkandidaten een ramp. Student Sander Bos hielp eerst zijn zusje en zorgt nu met zijn website studentenhelpenscholieren dat meer studenten te hulp kunnen schieten. Je kunt je hier aanmelden om hulp te krijgen of hulp te bieden.

6. Deel je kennis

Weet je veel van ondernemen, of heb je veel verstand van financiële zaken? Deel die kennis met de ondernemers die het moeilijk hebben of gaan krijgen als gevolg van de maatregelen om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. Zoals Sales Director Edward Sleijfers, die 1 uur gratis advies deelt via LinkedIn. En zo zijn er nog veel meer ondernemers die elkaar helpen met hun kennis en tijd. Mooie voorbeelden zijn te vinden op De Ondernemer.

7. Sluit je aan bij een landelijk initiatief

Er zijn verschillende landelijke initiatieven de hulpvragers en hulpbieders bij elkaar brengen. Je kunt je hulpaanbod aanmelden bij bijvoorbeeld:

Ready2Help (Rode Kruis) 
Coronahelpers
Gewoonmensendiemensenwillenhelpen 
Coronahulp NL voor elkaar