Hoe beschermen we onze kinderen tegen loverboys

“De oplossing voor de loverboyproblematiek ligt in de seksuele opvoeding van onze kinderen”, zegt Linda Futa-Van Goch, die op 20-jarige leeftijd zelf in handen viel van een pooier. Zij was verliefd, hij deed alsof. Tegenwoordig zouden we hem een loverboy noemen. Een veel te vriendelijke naam voor iemand die mensen prostitueert en verhandelt. “Een loverboy is niet anders dan een crimineel die pooieractiviteiten uitvoert.”

Futa-Van Goch is heel stellig als ze zegt dat het in de basis van onze seksuele opvoeding al misgaat: “We moeten terug naar de bron. Wij hebben geen vrije cultuur als het gaat om práten over liefde en seks, en daardoor lichten we onze jongeren niet goed voor. Terwijl ze opgroeien in een lastige maatschappij, het is een vrij spel van seksuele uitingen op tv en internet, en je moet je maar staande zien te houden.”De tijden zijn veranderd en vroege voorlichting is belangrijk. Futa: “Moeders zeggen tegen hun dochters ‘dat je het pas moet doen als je er klaar voor bent’, met ‘iemand van wie je houdt’ en als je ‘er zelf van geniet’. Maar dat is niet voldoende. We moeten onze kinderen leren dat ze keuzevrijheid hebben. Vaak staan meisjes al op jonge leeftijd voor een keuze terwijl ze nog niet eens weten welke mogelijkheden er zijn. Voor hen is het ‘ja we doen ‘het’, en dan hou je je vriendje, of ‘nee’, en dan sta je er alleen voor.”

Ze vervolgt: “Deze seksuele moraal, voert door naar de loverboyproblematiek. Meisjes kennen hun grenzen niet, en loverboys verdienen daar geld aan. De meisjes worden verliefd en raken verstrikt in een web waar ze niet meer uitkomen. Mijn schatting op basis van mijn werk met deze vrouwen, is dat 90% onvrijwillig in de prostitutie terecht is gekomen. Zij worden uitgebuit door een pooier. Hoe kunnen wij in Nederland dan blijven zeggen dat het een vrij beroep is, terwijl we aan de andere kant de hele tijd uitgebuite vrouwen uit handen van criminelen aan het redden zijn?”

“Een loverboy is niet anders dan een crimineel die pooieractiviteiten uitvoert.”

Stichting Open Ogen
Linda weet waar ze over praat. Ze heeft het zelf aan den lijve ondervonden,en richtte een paar jaar geleden de Stichting Open Ogen op. Ze coacht slachtoffers en geeft voorlichtingen aan jongeren en aan mensen die met kinderen werken zoals jeugdhulpverleners en leerkrachten. “Ik geef preventieve informatie over loverboys. Gericht op herkenning, zodat als je in zee blijkt te zijn gegaan met een loverboy, je daarna de juiste keuzes kan maken. Ik wil dat zij leren van de fouten die ik heb gemaakt. Je kan niet voorkomen dat een meisje verliefd wordt op zo’n jongen en er is niet één type loverboy: ze komen in alle soorten en maten. Het enige dat je kan doen is meisjes waarschuwen en vertellen wat ze kunnen doen als ze er een hebben ontmoet.“

Opvangplek voor drugsverslaafde slachtoffers

Het is ongelofelijk moeilijk om, als je in handen bent gevallen van een pooier, los te komen uit die wereld. In haar coaching programma besteed Futa-Van Goch hier veel aandacht aan: “Ik wil deze vrouwen weer in hun kracht laten komen.” Helaas is er nog altijd een groep slachtoffers die niet in de reguliere opvang terecht kan: de meisjes die door hun uitbuiter aan drugs verslaafd zijn geraakt. Futa: “Ik begrijp dat de grote instellingen die regels hebben,maar tegelijkertijd mag het nooit zo zijn dat sommige meisjes nergens terecht kunnen. Ze hebben de ongelofelijk moeilijke en dappere stap gezet te ontsnappen en er móét hen een alternatief worden geboden. Daarom zit ik nu met partijen om de tafel om zelf zo’n opvang te realiseren. Een fysieke opvangplek met een sluitende aanpak, waar alle loverboy-slachtoffers kunnen re-integreren in de samenleving. Dat is mijn droom.

Meer weten? Kijk op www.stichtingopenogen.nl.

Bekijk ook de checklist ‘hoe herken je een loverboy’ op onze preventiepagina.