Fonds Slachtofferhulp Gala 2014

Het onderstaande verslag van het Fonds Slachtofferhulp Gala 2014 is gepubliceerd in het Stan Huygens Journaal.
Copyright: De TelegraafFonds Slachtofferhulp Gala 2014

Het was weer dik lachen op paleis Het Loo. Dat kun je gerust overlaten aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Zijn jaarlijkse gala voor het Fonds Slachtofferhulp, dat 25 jaar bestaat, was als altijd een van de leukste avonden van het jaar. Het was cabaret pur sang, waarbij hij met alles en iedereen, inclusief zichzelf, fors de draak stak. Dit tot groot genoegen ook van zijn echtgenote prinses Margriet .

Het was helaas ook meteen het laatste gala voor het Fonds Slachtofferhulp op paleis Het Loo in Apeldoorn. Dit keer was niet de fraaie balzaal met zijn enorme kroonluchters de plaats van handeling, maar een grote tent in de binnentuin van het paleis. Om de monumentale heg te sparen was er zelfs een bruggetje gebouwd. Pas op dat u niet uitglijdt , klonk het regelmatig. Op prins Maurits en prinses Marilène na waren alle kinderen van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven aanwezig. De prinsen Bernhard , Pieter -Christiaan en Floris waren met hun echtgenotes, respectievelijk de prinsessen Annette , Anita en Aimée , over de hoofdtafels verdeeld.

Zij beleefden een topavond met optredens van Karin Bloemen en de Jersey Boys, die speciaal nog een keer bij elkaar waren gekomen. Ook het diner met lauwwarme terrine van kreeft en roodbaars, parelhoen met zwarte truffel, Reypenaer kaas en cheesecake, verzorgd door Bilderberg Hotel De Keizerskroon, was prima. Het voordeel van de tent was dat niet veertien maar 22 tafels verkocht konden worden en er ook meer mensen waren om te bieden op de veiling, die door D66-leider Alexander Pechtold professioneel werd uitgevoerd.

Hij pakte zonder problemen zijn oude vak op. Tegen een overijverige bieder: Ik bepaal het tempo. Het resulteerde in een recordopbrengst van netto 221.235 euro. De professor sloeg er bijna steil van achterover, toen bestuurslid Marleen Zuijderhoudt hem de cheque overhandigde.

Ik vind het fantastisch dat u allemaal bent gekomen naar die eeuwig zingende bossen rondom dit prachtige paleis Het Loo. En dat, lieve gasten, in het seizoen van die `vallende’ blaadjes. Het seizoen dat óók de herfst in je eigen leven ‘kan’ brengen. Dit is immers het jaargetijde om te gaan piekeren over het gegeven dat ik al weer 75 jaar ben geworden en dat ik over vijf jaar ja… als je dat haalt 80 bent! Poeh, poeh, poeh, wat een omvangrijke getallen. Vergelijkbaar met een enkele reis naar Düsseldorf , verwelkomde Van Vollenhoven de aanwezigen, onder wie staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie.

Teeven benadrukte dat de impact van een misdrijf of ramp op slachtoffers of hun nabestaanden vaak enorm is. Dat hebben we deze zomer na die vreselijke ramp met MH17 nog eens heel intens ervaren. Goede hulp en ondersteuning is van essentieel belang , sprak hij. De staatssecretaris meldde een mooie mijlpaal: een specialistische opleiding voor slachtofferadvocatuur! Hij prees de onvermoeibare inzet van Van Vollenhoven. Het is nauwelijks in woorden uit te drukken.

De professor blikte olijk terug op het verleden en het Fonds Slachtofferhulp, dat hij zelf al weer vijfentwintig jaar geleden oprichtte. Tot grote hilariteit zei hij: En dat je al weer 47 jaar getrouwd bent! Met dezelfde vrouw! En als je nog eens kijkt naar die leuke foto uit je studententijd, je vrouw vraagt: wie is dat? Van Vollenhoven hintte erop het voorzitterschap van het Fonds Slachtofferhulp mogelijkerwijs neer te leggen. Aan tafel vertelde hij: Het wordt tijd om te gaan. Als er een goede opvolger is, treed ik naar de achtergrond.

Of er opnieuw zo’n bevlogen en betrokken voorzitter kan komen, zal de toekomst uitwijzen. Het fonds is gegroeid van 250.000 gulden naar zo’n zes miljoen euro nu, waarvan geen cent overheidssubsidie. En dat is knap. Hij dankte de Vriendenloterij, de donateurs, de gulle gevers en de vele ondernemers in de zaal, zoals Princess- en Bourgini-oprichter Aad Ouborg , de eigenaren van de Hotels van Oranje Bram Mol en Charles de Boer , Dirk Lips van Libéma. Zo rijmde hij over hen: Ik ga naar professor Piet, want die vergeet ik niet, ook al ga ik failliet. Want hij staat altijd klaar voor andermans leed, zelfs al is het ’s avonds kwart voor elf en jullie denken alleen maar aan jezelf.

Oud-bankier Jaap Rost Onnes werd speciaal in het zonnetje gezet, omdat hij de Godfather achter dit diner op Het Loo is. Het lukte ons niet om een gala te organiseren, maar Jaap wel. Als u vraagt waarom Jaap wel, wat is zijn geheim? Dan is het antwoord: ”Jaap heb relaties…” Volgens Van Vollenhoven leerde het onderwerp veiligheid hem hoe snel en onverwacht je in het leven slachtoffer kunt worden van een verschrikkelijke gebeurtenis.

”Het is en blijft een feest om hen een helpende hand te mogen uitsteken en dat doen wij oprecht met een grote vreugde, dankzij UW inzet en steun!”

gala 2014
V.l.n.r. Chris baron van Boetzelaer, oud-bankier Jaap Rost Onnes, directeur Ineke Sybesma van Fonds Slachtofferhulp en ABN AMro-bankier Eran Habets

gala 2014
V.l.n.r. ondernemers Bas Kiepe (Security Control), Aad Ouborg (o.a. Bourgini) en Jurgen Ottemhof (Oma Bobs)