Corona / COVID-19

Het coronavirus raakt iedereen, ook slachtoffers. Op deze pagina vind je een overzicht van betrouwbare en relevante artikelen die slachtoffers kunnen helpen in deze periode.

Let op elkaar, juist nu!

Het coronavirus heeft een enorme invloed op onze samenleving. We zullen met z’n allen onze schouders eronder moeten zetten om deze crisis te boven te komen. Heeft iemand in jouw naaste omgeving iets ernstigs meegemaakt? Kom in actie, want steun maakt sterker. Wat je relatie tot het slachtoffer ook is, er is altijd iets wat je kunt doen. Naasten spelen een cruciale rol voor het slachtoffer. Niet alleen op emotioneel vlak, maar zeker ook praktisch.

Extra projecten in coronatijd

Het werk van Fonds Slachtofferhulp is tijdens de coronacrisis niet stilgevallen. In tegendeel: extra inzet was hard nodig! Op deze pagina vertellen we je er meer over.

Zorg tijdens corona? Deel jouw ervaring

Is je operatie uitgesteld? Moet je lang wachten op een behandeling? Krijg je niet de psychische zorg die je nu nodig hebt? Kortom: heb jij een bijzondere situatie meegemaakt in de zorg tijdens de coronocrisis? Deel je verhaal. Dit kan een positieve maar ook negatieve ervaring zijn. Help mee door het (anoniem) invullen van een korte vragenlijst. Dit neemt ongeveer 5 minuten in beslag.

Hoe beïnvloedt de crisis het werk van Fonds Slachtofferhulp

Het werk van Fonds Slachtofferhulp gaat gewoon door. Wel werken wij minder op kantoor dan voorheen. Lees hieronder meer over hoe corona ons werk beïnvloedt.

Betrouwbare bronnen

Wel is duidelijk dat corona ook gepaard gaat met de verspreiding van nepnieuws en complottheorieën. Wat kun je geloven en wat is onzin? Lees hier welke sites betrouwbare informatie bieden.

Nieuws en updates over corona

Wij doen onderzoek naar de effecten van een begeleide online rouwbehandeling bij volwassenen van wie een dierbare is overleden tijdens de coronacrisis. Het betreft een online rouwtherapie mét online begeleiding van een therapeut. Aanmelding hiervoor is niet meer mogelijk. Nadat de resultaten bekend zijn gemaakt, wordt de rouwbehandeling algemeen beschikbaar gesteld onder andere via deze website.

Mensen die tijdens de pandemie slachtoffer werden van fysiek geweld, ongevallen of serieuze bedreigingen, hebben vaker langst van angst, depressie of ernstige PTSS-klachten dan slachtoffers van vóór de pandemie. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Centerdata, Fonds Slachtofferhulp, International Psychoanalytic University Berlin, en Tilburg University.

Een dierbare verliezen is ongelofelijk moeilijk. Nog moeilijker is rouwen in coronatijd, wanneer je niet goed afscheid kunt nemen. Elisa (38) kan erover meepraten. Ze verloor plotseling haar vader Geert tijdens een vakantie op Lanzarote, toen de eerste lockdown in Europa alle deuren sloot. “Mijn wereld stopte, maar de wereld om ons heen stopte ook.”