Als het jou overkomt

Fonds Slachtofferhulp en het Centrum Seksueel Geweld (CSG) vragen aandacht voor de hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. De cijfers liegen er namelijk niet om. Zo geeft 1 op de 8 vrouwen in Nederland aan ooit te zijn verkracht. Jaarlijks krijgen 100.000 mensen te maken met seksueel geweld. Helaas durft maar een heel klein percentage zich te melden. 

Deskundige hulp is belangrijk, maar slachtoffers weten deze niet altijd te vinden. Om de beschikbare hulp onder de aandacht te brengen, hebben wij in samenwerking met (onder andere) Jennie Lena de campagne ‘Als het jou overkomt’ gelanceerd.  ‘Als het jou overkomt’ is de Nederlandse vertaling van Lady Gaga’s wereldhit ‘Til It Happens To You’ en schetst de keiharde realiteit, namelijk dat seksueel geweld iedereen kan overkomen.

Met de campagne ‘Als het jou overkomt’ hebben we enorm veel bekendheid rondom het thema seksueel geweld en de gevolgen hiervan kunnen creëren. Ook het telefoonnummer van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) (0800-0188) is hiermee landelijk onder de aandacht gebracht. Hierdoor is deskundige hulp voor slachtoffers beter te vinden. Onlangs is de campagne ‘Als het jou overkomt’ genomineerd voor een SAN Accent Award. De SAN Accent is een communicatie vakprijs en zou een mooie pluim op ons werk zijn. Wij zijn enorm blij dat het belang van deze campagne ook in de communicatiewereld erkent wordt.

Deel de video! Want iedereen moet weten dat slachtoffers na een aanranding of verkrachting 24/7 kunnen bellen met het Centrum Seksueel Geweld op 0800-0188.


“Als het jou overkomt” is een vertaling van “Til It Happens To You” van Stefani Germanotta (Lady Gaga) en Diane Warren. De video is gemaakt in samenwerking met Boomerang Agency en Human Factor B.V.

logo Fonds Slachtofferhulp

Fonds Slachtofferhulp financiert en ondersteunt het Centrum Seksueel Geweld omdat wij het belangrijk vinden dat slachtoffers van seksueel geweld de juiste hulp krijgen. Bekijk op onze website hoe wij werken aan de verbetering van hulp aan slachtoffers.

als het jou overkomt

 

Doneren

Meer informatie

Centrum Seksueel Geweld - campagne Als het jou overkomt

Ben jij kortgeleden aangerand of verkracht? Heb jij hulp nodig of zit je met vragen? Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) kan je helpen en staat dag en nacht voor je klaar. Het CSG is 24/7 bereikbaar op het telefoonnummer 0800-0188.

Centrum Seksueel Geweld. Aangerand of verkracht? 0800 - 0188

 

0800 – 0188

Meer informatie

Facts

 • 1 op de 8 Nederlandse vrouwen en 1 op de 25 Nederlandse mannen geeft aan ooit in haar/zijn leven te zijn verkracht
 • Per jaar worden 100.000 Nederlanders slachtoffer van seksueel geweld.
 • 85% van alle slachtoffers van seksueel geweld is vrouw
 • Het risico op verkrachting is het hoogst voor mensen in de leeftijdsgroep 14-24 jaar
 • 11% van de Nederlandse vrouwen wordt seksueel mishandeld door haar partner of ex-partner
 • Een op de zes Nederlandse vrouwen wordt online weleens ongepast seksueel benaderd
 • Snelle deskundige hulp kan veel medische en psychische klachten voorkomen en de kans op vervolging van de dader vergroten.

"Veel mensen weten niet waar ze terecht kunnen wanneer het hen overkomt, ik ben blij dat ik op deze manier me kan inzetten en mijn stem kan laten horen”

Jennie Lena

Tips voor naasten

 • Oordeel niet, maar luister en laat het slachtoffer uitpraten
 • Het helpt als je als naaste rustig blijft
 • Als je niet weet wat je moet zeggen: vraag waar je mee kunt helpen
 • Denk na over welke praktische hulp de ander nodig heeft
 • Je kunt een suggestie doen, maar laat de ander zelf beslissen, tenzij deze minderjarig of wilsonbekwaam is